کولهبارتان را باید ببندید و به خان تیزی بروید تا دیدهها، به ازا شنیدهها را بگیرد و باور کنید آنچه را که در توصیف این دیار نکورو گفتهاند!
گر گفتیم شیرینترین انگبین است، ولو گفتیم چشمهای دارد خنک و خودجوش که چه تابستان باشد، چه زمستان، بس که سرد است، کسی توانا نیست دستش را حتی به پایه یک دقیقه در حین نگه دارد. چنانچه گفتیم چشمهاش شفابخش است و بسیاری از بیماریها را درمان میکند، یا چنانچه از درختهای پرمیوهاش تعریف کردیم و گفتیم قدمتش به زمان ناصرالدین شهریار میرسد و کوچنشینها بنای اولیهاش را گذاشتهاند... شما باور نکنید!
نه، اینطور نمیشود، تا وقتی به «خان کندی» نرفتهاید، تا وقتی دریاچه قالغانلو را ندیدهاید، تا وقتی قبل چشمه قریه چای نخوردهاید، تا وقتی تو مراتع سبزش تهیدست ندویدهاید، تا وقتی خنکی و نمناکی و خشکی مه را باب سحرگاهش روی پوستتان حس نکردهاید، تا وقتی از باغهایش با دستهای خود میوهای نچیدهاید، تا وقتی پای حرفهای مردم قصبه ننشستهاید و آنها برایتان از گذشتههای زمان قصه نگفتهاند و تا وقتی طعم آسودگی را دروازه اندر روستا نچشیدهاید، بیفایده است سخن گفتن از «خان کندی» و توصیف زیباییهای آن، مگر این که استخر بارتان را ببندید و عازم بلد گرمی یا مغان در اردبیل شوید و از آنجا به خان کندی بروید تا دیدهها، جای شنیدهها را بگیرد و باور کنید آنچه را که در وصف این دیار مهسا میگوییم!
جاذبههای طبیعی: از مهمترین کوههای لفافه موج رادیو کوه صلواتداغی در اکناف روستای خانکندی، میتوان به قله «قلی تاش» با فراز ۲۵۸۰ متر و مهتر جهت داشی با بلندی ۲۵۵۰ متر از سطح دریا ایما کرد. این کوهها در نواحی پهلوها روستا آرامش دارند و پرتره مهمی درتعدیل عصاره و هوای قطار ایفاء میکنند، به طوری که با ابتدا بارش در فصول سرد، این کوهها یکدست سفیدپوش شده و با انبوهی از برف، به پیشواز بهار میروند. با ذوب شدن برفهای زمستان، معروفترین شط فصلی ماه گرمی به نام «تولون چای» آشکار میآید.
به دلیل وجود مراتع سرسبز مستور از اقسام گلهای رنگارنگ، ارتفاعات خانکندی محل مناسبی برای طعام زنبور و تولید شهد است و به همین، جنبه بهترین و مرغوبترین سنخ عسل، دروازه اندر روستای خانکندی تولید و نمایش میشود.
چشمه تشفی «خان بولاغی»، چشمهای خودجوش با دبی 3 لیتر بر ثانیه است که در نواحی پهلوها خان کندی و دروازه اندر بالادست وقت حسن جاری است. دمای عصاره این چشمه داخل تابستان و زمستان همواره نزدیک به تهی است و برای مداوا امراض پوستی و استخوانی، بسیار سودبخش است.
- ۹۵/۰۱/۲۶