در کتاب "ارجان و کهکیلویه" درخصوص وجه تسمیه سی سخت نوشته شده است: «محلیان این سامان به روایت از راویان قدیمی گفته اند که واژ اصلی سی سخت بدین ترتیب بوده است که سی مرد فولادین و سر سخت منطقه تصمیم داشته اند در زمستانی پر برف و یخبندان از گردن معروف «بیژن» عبور نمایند ولی به علت مسدود بودن گردنه از برف و سرمای بیش از حد، هم آن سی نفر در این راه کشته شده اند. از این رو این منطقه را سی سخت یعنی سرزمینی که سی تن از سخت ترین مردان آن زمان در آن جان سپرده اند، خوانده اند. اهالی بویراحمد علیا معتقدند که کی خسرو پادشاه حماسی ایران در محل «تل خسرو» که در قلب بویراحمد است، لهراسب را به جانشینی خود انتخاب کرد و خود با سواران به سمت سی سخت کنونی حرکت کرده و در محل "چشمه بشو" کی خسرو و سواران فرود آمدند و خود را شستشو دادند و در موقع عبور از «گردنه بیژن» به قدری برف و باد و کولاک شدید بود که کی خسرو و همه سواران از بین رفتند.
برخی از مهمترین جاذبه های گردشگری این صف عبارتند از:
کوه دنا: این کوه با ارتفاع 4409 متری که تمام شهرت سی سخت در نظر گردشگران خارجی و کوهنوردان از آن نشأت می گیرد، با شکوهی تمام در هنگام ورود به شهر از دوردست به چشم می خورد. از آنجا که سی سخت در دامن دنا از رشته کوه های زاگرس واقع شده است، اطراف آن را کوه هایی زیبا از جنگل بلوط با پوشش خاص طبیعی فرا گرفته است.
چشمه «تاگی»: چشمه ای دارای آبی خنک و گواراست و عطش کوهنوردان را بر طرف می کند. از آب این چشمه برای آبیاری باغات انگور و سیب و گردوی منطقه کلنجه استفاده می شود.
آبشار تنگه نمک: این آبشار زیبا در فاصله 5/8 کیلومتری شرق سی سخت و در انتهای کوه گل قرار دارد. آبشار از تنگه ای به همین نام به پائین سرازیر می شود.
- ۹۵/۰۱/۰۶